AV Geneesmiddelen (Algemene Verkrijgbaarheid)

Algemene Verkrijgbaarheid Geneesmiddelen (Verkoop): 10 vragen en antwoorden

Omdat de wetgeving aan verandering/nieuwe inzichten onderhevig is, is het raadzaam om regelmatig onze website te raadplegen. Als uw e-mail adres bekend is bij ons, wordt u automatisch op de hoogte gehouden van belangrijke wijzigingen.

 1. Wat houdt Algemene Verkrijgbaarheid (AV) in?
  Algemene Verkrijgbaarheid is een term die gebruikt wordt voor een lijst met zelfzorggeneesmiddelen, waarover deskundigen van mening zijn dat deze middelen bij normaal gebruik veilig gebruikt kunnen worden door consumenten.

 2. Welke middelen zitten er in de AV lijst?
  Op 7 juni 2007 heeft het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) na overleg met alle relevante belanghebbende organisaties een lijst gepubliceerd, waarin vermeld wordt welke grondstoffen, in welke mate en in welke verpakkingsgrootte beschikbaar zijn voor AV. Deze Lijst mag als Richtlijn voor AV middelen worden gebruikt. De nieuwe wetgeving is gepubliceerd in De Staatscourant en is ingegaan per 1 juli 2007. Fabrikanten kunnen merken die voldoen aan de grondstoffenlijst aanmelden als AV product, deze Lijst wijzigt periodiek. U kunt een copy van de merken met de huidige AV-status opvragen bij Anemieke Wondergem, E: a.wondergem @ unipharma.nl.

 3. Door welke winkels mogen AV middelen verkocht worden?
  Door iedereen die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat, zoals supermarkten, benzinestations, boekwinkels/kiosken, avondwinkels etc. Overigens mogen AV middelen ook verkocht worden door drogisterijen en apotheken. De D/v vergunning, beter bekend als B-2 erkenning is sinds 1 juli 2007 vervallen.

 4. Ik wil AV-zelfzorggeneesmiddelen verkopen en heb een detailhandelsinschrijving bij de KvK, waar kan ik terecht?
  U kunt hiervoor contact opnemen met Unipharma door u hieronder in te schrijven.Na inschrijving als klant bij Unipharma maken we een afspraak voor inrichting van het schap volgens het laatste schappenplan. Dit traject neemt in de praktijk hooguit een week in beslag. Binnen een periode van 7 dagen moet u de middelen dus kunnen verkopen.

 5. Welke omzet en marge mag ik verwachten bij verkoop van AV-middelen?
  AV middelen bestaan voornamelijk uit producten met een minimaal aantal doseringen per verpakking. De gemiddelde verkoopprijs ligt dan ook rond de 2 euro per verpakking.  Voor condities neemt u contact op met onderstaand e-mail adres.

 6. Wij willen ons verder verdiepen in AV geneesmiddelen, waar kan ik hiervoor terecht?
  Het is belangrijk uw medewerkers de juiste kennis op te laten doen, zodat zij op zorgvuldige wijze AV geneesmiddelen kunnen verkopen. Via de volgende link op E-beat kunt u zich aanmelden voor een training voor
  Medewerker Drogisterijartikelen (AV geneesmiddelen).

 7. Ik voldoe aan de wettelijke verplichtingen om UAD middelen te verkopen: hoe kan ik me onderscheiden van winkels die AV-middelen verkopen?
  Unipharma kan u deze toegevoegde waarde bieden in de vorm van een onderscheidend assortiment, kennisprofilering richting de consument en een onderscheidende scherp geprijsde lijn met zelfzorggeneesmiddelen onder eigen label.

 8. Aan welke wettelijke verplichtingen moet een UAD verkoper zich houden?
  1.   UAD geneesmiddelen mogen uitsluitend verkocht worden door een (winkel) bedrijf met een gediplomeerd Drogist in dienst.

  2.   Tijdens openingsuren van het (winkel) bedrijf moet consumenten verantwoorde zorg geboden kunnen  worden.
  3.   Voorlichting over UAD geneesmiddelen mag alleen door een gediplomeerde Assistent Drogist of Drogist gegeven worden.
  4.   UAD geneesmiddelen mogen verkocht worden vanuit zelfbediening. Bij verkoop vanuit zelfbediening is:
  –  tijdens openingstijden, op de afdeling een gediplomeerd (Assistent) Drogist beschikbaar ;
  –  wordt bij het schap van de UAD geneesmiddelen een informatiebord geplaatst dat verwijst naar een plaats in de winkel waar een gediplomeerd (Assistent) Drogist geraadpleegd kan worden ;
  –  is op de aangegeven plaats een gediplomeerd (Assistent) Drogist beschikbaar om de consument advies (verantwoorde zorg) te kunnen geven.
  5. UAD geneesmiddelen mogen verkocht worden vanuit bediening:
  – op het bedieningspunt is een gediplomeerd (Assistent) Drogist aanwezig om de consument advies (verantwoorde zorg) te kunnen geven.
  Voor meer informatie over de wettelijke verplichtingen voor de verkoop van UAD middelen, neemt u contact op met a.wondergem @ unipharma.nl

 9. Op welke manieren kan Unipharma onze winkel beleveren?
  Unipharma levert direct aan uw winkel of via cross-docking via het DC van uw Retail-organisatie .

 10. Factureert Unipharma door via mijn hoofdkantoor?
  U kunt hiervoor contact opnemen met Unipharma via onderstaand e-mail adres. E: a.wondergem @ unipharma.nl

 

Contactformulier:
* (Verplicht veld)

AVG / GDPR verklaring UniPharma V.O.F.