Bestaand Geneesmiddelentekort wordt extra versterkt door aanvoerproblemen i.v.m. Covid-19

Enkele jaren terug hebben geneesmiddelenfabrikanten ervoor gekozen om hun productie buiten Europa en met name in China en India onder te brengen. Deze ingezette trend is inmiddels niet meer terug te draaien, ook de laatste geneesmiddelenfabriek in NL sluit komende maand haar deuren. Door het verschuiven van de productie naar China en India worden we de laatste jaren geconfronteerd met de volgende problemen:

  1. door de beperkte productiecapaciteit in Europa is de duur van overkomst verlengd en dus leveringen vertraagd;
  2. extra controles (inspects) omdat charges van buiten de EU nog een keer extra gecontroleerd moeten worden op Europese bodem;
  3. het aantal fabrikanten dat grondstoffen voor zelfzorgproducten toelevert, is beperkt en ook deze productie vindt vaak plaats in India en China.

Hier bovenop komt nu door het coronavirus Covid-19 een stagnerende productie, omdat fabrieken stilliggen of na het Chinese Nieuwjaar langer stilgelegen hebben dan gepland. Ook heeft India de export van o.a. Paracetamol aan banden gelegd.

Media-aandacht hiervoor heeft ervoor gezorgd dat we de laatste dagen geconfronteerd worden met een exponentieel toegenomen vraag naar zelfzorggeneesmiddelen, door hamsterende consumenten. Extra vraag, die we deels hebben voorzien en op ingespeeld hebben door de laatste weken grotere voorraden aan te leggen. Helaas worden we nu geconfronteerd met de eerste out-of-stock situaties bij fabrikanten. Out-of-stocks waar vaak ook geen verwachte leverdatum aan gekoppeld wordt, omdat niemand weet hoe lang deze situatie gaat duren.

Het coronavirus versterkt het reeds bestaande tekort aan geneesmiddelen en grondstoffen voor geneesmiddelen en kan een structureel probleem worden. Als deze situatie niet op korte termijn verandert, zal ook UniPharma binnenkort of binnen enkele weken/maanden met bepaalde artikelen out of stock gaan.

UniPharma is hierdoor genoodzaakt om een maximumaantal CE per winkel in te stellen voor producten waar momenteel leverproblemen zijn ontstaan. Hierdoor zullen aantallen van bepaalde producten gemaximeerd worden en kan het zo zijn dat bepaalde winkels minder uitgeleverd krijgen dan besteld.

Het onvermijdelijke effect hiervan is dat de leverperformance zal afnemen. De grootste aantallen qua afnames zijn namelijk vaak die producten, waar we de grootste aanvoerproblemen voor hebben, zoals paracetamol en ibuprofen.

Wij vragen uw begrip voor deze maatregel als gevolg van deze bijzondere situatie, zodat we de komende periode de consument zo optimaal mogelijk kunnen blijven bedienen en zijn altijd bereid tot verdere toelichting.