EFSA Wijzigingen

De EFSA wijzigingen zijn een feit

Na 14 december is het de fabrikant en de groothandel verboden om producten uit te leveren, waar op de verpakking een niet door de EFSA goedgekeurde Gezondheidsclaim vermeld wordt.

Unipharma is de laatste maanden druk bezig geweest om EFSA goedgekeurde verpakkingen binnen te krijgen. Dat is geen sinecure gebleken. Zo kwamen er tot week 50 nog berichten binnen van fabrikanten, waarin op het laatste moment nog melding werd gemaakt dat (een deel) van haar producten (toch) niet EFSA proof bleken te zijn.

Het is onze medewerkers toch gelukt om alle aanpassingen en veranderingen door te voeren, waardoor Unipharma nu, uiteraard uitgaand van een juiste berichtgeving vanuit de fabrikant, EFSA proof is.

1.      Warenwet:

 • Cluster 1: Voeding en voedingssupplementen:
  Op 25 mei jl. is een Europese wet gepubliceerd over gezondheidsclaims, de zgn.EFSA. Deze wet bepaalt welke beweringen over gezondheidsvoordelen zijn toegestaan op verpakkingen van voeding en voedingssupplementen. Gezondheidsclaims, die gemaakt worden op consumentenverpakkingen moeten vanaf 14 december a.s. wetenschappelijk (lees bewezen) getoetst zijn. Unipharma levert vanaf 14 december enkel EFSA goedgekeurde verpakkingen uit ;
 • Cluster 2: Planten en kruiden (Botanicals):
  De EFSA Wetgeving voor Cluster 2 wordt verwacht eind 2014, waarna de aanpassingen doorgevoerd moeten worden binnen een nader aan te geven periode.

2.      GeneesmiddelenWet:

 • Homeopathische Geneesmiddelen:
  Op 18 april jl. heeft de Raad van State geoordeeld dat een medische claim op homeopathische geneesmiddelen niet meer is toegestaan zonder wetenschappelijk bewijs van werkzaamheid. Per 1 september mogen medische claims, die momenteel nog wel voorkomen op verpakkingen, niet meer gebruikt worden in reclame-uitingen. Per 1 januari 2013 mogen groothandels geen homeopathische producten met medische claims in voorraad hebben en per 1 juli 2013 mogen homeopathische producten met medische claims niet meer aanwezig zijn bij de detaillist. Unipharma stopt per 31 december met het uitleveren van niet goedgekeurde homeopathische producten ; 
 • Geneesmiddelen, UAD wordt UA:-Per 10 januari 2013 mag Paracetamol 500 mg. niet meer verkocht worden in een verpakkingsgrootte groter dan 50 tabletten ;-Per 10 januari 2013 mag Kinderparacetamol niet meer verkocht worden in een verpakkingsgrootte groter dan 16 tabletten ;

  -Per 10 januari 2013 mag Saridon niet meer verkocht worden in een verpakkingsgrootte groter dan 24 tabletten .

  Unipharma levert sinds 1 december jl. geen UAD geneesmiddelen meer uit, die vanaf 10 januari 2013 niet meer in uw winkel aanwezig mogen zijn.