Algemene verkoop

Algemene Verkrijgbaarheid (Verkoop): 10 vragen en antwoorden

Omdat de wetgeving aan verandering/nieuwe inzichten onderhevig is, is het raadzaam om regelmatig onze website te raadplegen. Als uw e-mail adres bekend is bij ons, wordt u automatisch op de hoogte gehouden van belangrijke wijzigingen.

Wat houdt Algemene Verkrijgbaarheid (AV) in?
Algemene Verkrijgbaarheid is een term die gebruikt wordt voor een lijst met zelfzorggeneesmiddelen, waarover deskundigen van mening zijn dat deze middelen bij normaal gebruik veilig gebruikt kunnen worden door consumenten.

Welke middelen zitten er in de AV lijst ?
Op 7 juni 2007 heeft het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) na overleg met alle relevante belanghebbende organisaties een lijst gepubliceerd, waarin vermeld wordt welke grondstoffen, in welke mate en in welke verpakkingsgrootte beschikbaar zijn voor AV. Deze Lijst mag als Richtlijn voor AV middelen worden gebruikt. De nieuwe wetgeving is gepubliceerd in De Staatscourant en is ingegaan per 1 juli 2007. Fabrikanten kunnen merken die voldoen aan de grondstoffenlijst aanmelden als AV product, deze Lijst van merken wijzigt periodiek. U kunt een copy van de merken met de huidige AV-status opvragen bij Natalie de Kam, n.dekam@unipharma.nl

Wij hebben nu een gediplomeerd drogist in dienst en verkopen UAD middelen verandert er iets voor ons?
Nee, niet direct. De middelen die u nu verkoopt, vallen veelal onder de categorie UAD zelfzorggeneesmiddelen. Dit zijn middelen, die enkel verkocht mogen worden door de drogisterij en de apotheek.

Als UAD verkoper dient u zich aan de volgende wettelijke verplichtingen te houden:
1. UAD geneesmiddelen mogen uitsluitend verkocht worden door een (winkel) bedrijf met een gediplomeerd Drogist in dienst.
2. Tijdens openingsuren van het (winkel) bedrijf moet consumenten verantwoorde zorg geboden kunnen worden.
3. Voorlichting over UAD geneesmiddelen mag alleen door een gediplomeerde Assistent Drogist of Drogist gegeven worden.
4. UAD geneesmiddelen mogen verkocht worden vanuit zelfbediening. Bij verkoop vanuit zelfbediening is:
– tijdens openingstijden, op de afdeling een gediplomeerd (Assistent) Drogist beschikbaar ;
– wordt bij het schap van de UAD geneesmiddelen een informatiebord geplaatst dat verwijst naar een plaats in
de winkel waar een gediplomeerd (Assistent) Drogist geraadpleegd kan worden ;
– is op de aangegeven plaats een gediplomeerd (Assistent) Drogist beschikbaar om de consument advies
(verantwoorde zorg) te kunnen geven.
5. UAD geneesmiddelen mogen verkocht worden vanuit bediening:
– op het bedieningspunt is een gediplomeerd (Assistent) Drogist aanwezig om de consument advies
(verantwoorde zorg) te kunnen geven.
Voor meer informatie over de wettelijke verplichtingen voor de verkoop van UAD middelen, neemt u contact op met n.dekam@unipharma.nl

Door welke winkels mogen AV middelen verkocht worden?
Door iedereen die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat, zoals supermarkten, benzinestations, boekwinkels/kiosken, avondwinkels etc. Overigens mogen AV middelen ook verkocht worden door drogisterijen en apotheken. De D/v vergunning, beter bekend als B-2 erkenning is vervallen.

Ik wil AV-zelfzorggeneesmiddelen verkopen en heb een detailhandelsinschrijving bij de KvK, waar kan ik terecht?
U kunt hiervoor contact opnemen met Unipharma door u hieronder in te schrijven.Na inschrijving als klant bij Unipharma maken we een afspraak voor inrichting van het schap volgens het laatste schappenplan. Dit traject neemt in de praktijk hoogstens een week in beslag. Binnen een periode van 7 dagen moet u de middelen dus kunnen verkopen.

Welke omzet en marge mag ik verwachten bij verkoop van AV-middelen?
De definitieve AV lijst bestaat voornamelijk uit producten met een minimaal aantal doseringen per verpakking. De gemiddelde verkoopprijs ligt dan ook rond de 2 euro per verpakking. Voor condities neemt u contact op met onderstaand e-mail adres.

Ik voldoe aan de wettelijke verplichtingen om UAD middelen te verkopen en wil me onderscheiden van winkels die AV-middelen verkopen.
Heel verstandig. Unipharma kan u deze toegevoegde waarde bieden in de vorm van een onderscheidend assortiment, kennisprofilering richting de consument en een onderscheidende scherp geprijsde lijn met zelfzorggeneesmiddelen onder eigen label.

Wij willen ons verder verdiepen in AV geneesmiddelen, waar kan ik hiervoor terecht?
Het is belangrijk uw medewerkers de juiste kennis op te laten doen, zodat zij op zorgvuldige wijze AV geneesmiddelen kunnen verkopen. Via de volgende link http://www.e-beat.nl/geneesmiddelenwet/ kunt u zich aanmelden voor een training in AV geneesmiddelen.

Kan Unipharma onze winkel ondersteunen middels service-merchandising?
Ja, Unipharma levert direct aan uw winkel, via cross-docking of transitolevering aan uw DC of middels service-merchandising.

Factureert Unipharma door via mijn hoofdkantoor?
U kunt hiervoor contact opnemen met Unipharma via onderstaand e-mail adres.
av.info@unipharma.nl