Duurzaamheid

Het duurzaamheidsbeleid van UniPharma wordt bepaald door 3 onderwerpen.

1. Een Gezondere werkomgeving
Het ruim 14.000 m2 grote gebouw waar UniPharma in gevestigd is, is eind 2019 opgeleverd met een gemiddelde GPR score van een 8,6 (bron: Assessorrapportage nieuwbouw UniPharma (datum 12-06-2020).
De logistieke werkomgeving is ingericht met conveyors, automatische verpakkingsstraten, pallet- en doorrolstellingen hiermee beperken we de zoveel mogelijk de fysieke belasting van onze medewerkers.

Unipharma MR1019 2
2. Klimaatimpact

Het pand van UniPharma is gasloos en voorzien van zonnepanelen met een totaal opwekbaar vermogen van 480.000 kWh. Het zo min mogelijk gebruik maken van onnodig opvulmateriaal en vrachtwagenbewegingen naar onze klanten is key. Daarom gebruikt UniPharma een verpakkingsoplossing, die ervoor zorgt dat meer dan 80% van het totaal aantal shipments automatisch verpakt kan worden in twee verschillende doosformaten. De machines snijden de dooshoogte in tot het niveau van het hoogste product in de doos. Hierdoor vervoert UniPharma geen onnodige lucht” in de dozen en wordt er geen gebruik meer gemaakt van te grote dozen. Hierdoor is het aantal vervoersbewegingen en het gebruik van opvulmateriaal sterk teruggedrongen. Immers een doos die ingesneden is tot de hoogte van het hoogste product heeft geen verder opvulmateriaal meer nodig.
Totaalbesparing aan CO₂ per jaar = 30 ton,
waarvan: 16 ton CO₂ op transport en 14 ton CO₂ op materiaal.

Voor het resterende opvulmateriaal is gekozen voor een FSC-gecertificeerde papieren oplossing. Het opvullen van de zogenaamde glasdozen (dozen waarin glazen verpakkingen worden verpakt) is gekozen voor de luchtkussenfolie van Pregis. Deze luchtkussenfolie heeft een EN13427-certificaat en is 100% recycleerbaar.
Resultaat van deze duurzame verandering is dat UniPharma jaarlijks 24,6 ton plastic opvulmateriaal bespaart bij het opvullen van haar verzenddozen.
Bron: Salvum Verpakkingsoplossingen

DJI 0280

3. Duurzaamheid van het assortiment
UniPharma streeft naar een assortiment, dat gebaseerd is op duurzame productkeuzes . Het assortiment dat minder milieubelastend is, wordt ingedeeld via productgroupkeys, zodat de klant direct een keuze kan maken voor deze alternatieven. U vindt deze mogelijkheid terug in de bestelmodule.
In de bij UniPharma aangesloten Drogist Bewust Beter winkels worden deze productkeuzes uitgelicht met het Bewust Beter kaartje.

Uni Pharma Leeuwarden MR1021 3