UniPharma in beweging Gezonder Ondernemen in relatie tot duurzamer verzenden

Unipharma MR0120 Verpakkingsmachine 9

De payoff Gezonder Ondernemen van UniPharma uit zich in een sterke focus op een ergonomische werkomgeving voor haar medewerkers, het terugdringen en hergebruik van verpakkingsmateriaal en voorkomen van milieubelastende vervoersbewegingen en een beleid om fabrikanten te bewegen meer duurzame consumentenverpakkingen te gebruiken.

Het doel om zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal en vervoersbewegingen terug te dringen, realiseert UniPharma o.m. door:
1. De inzet van 4 verpakkingsmachines, waarmee zij inmiddels meer dan 80% van het totaal aantal shipments automatisch verpakt in twee verschillende doosformaten. Deze machines snijden
de dooshoogte in tot het niveau van het hoogste product in de doos. Hierdoor vervoert UniPharma “geen onnodige lucht” in dozen en vrachtwagens en wordt er geen gebruik meer gemaakt van te grote dozen. Hierdoor is het aantal vervoersbewegingen en het gebruik van opvulmateriaal verder teruggedrongen. Immers een doos die ingesneden is tot de hoogte van het hoogste product heeft geen verder opvulmateriaal nodig:

Totaalbesparing aan CO2 per jaar = 36 ton, waarvan:
- 20 ton CO2 op transport;
- 16 ton CO2 op materiaal.

2. Het terugdringen van het gebruik van opvulmateriaal en het gebruik van duurzamer opvulmateriaal:
- voor alle shipments zonder glazen producten is gekozen voor het gebruik van opvulmateriaal van papier. Dit opvulmateriaal is gemaakt van gerecycled papier en bovendien FSC-gecertificeerd.
Waar UniPharma nog opvulmateriaal gebruikt, bestaat dit inmiddels voor 90% uit papier.
- enkel voor de opvulling van de zogenaamde glasdozen (verpakkingen waarin glazen verpakkingen worden verpakt) is gekozen voor luchtkussenfolie. Dit luchtkussenfolie is voor de volle 100% recyclebaar.

Resultaat van deze duurzame verandering is dat UniPharma jaarlijks 28,5 ton plastic opvulmateriaal bespaart bij het opvullen van haar verzenddozen.

Naast duurzame producten stimuleert UniPharma het terugdringen, hergebruiken en recyclen van verpakkingen. Dit wordt intern gedaan door het gebruiken van FSC- gecertificeerd papier en karton. Extern ontvangt UniPharma jaarlijks 514,649 ton aan verpakkingen, waarvan 489,689 ton aan papier of karton en 24,960 ton aan rest afval. UniPharma recycleert de complete papier afvalstroom, waardoor 83% van het afval een nieuw leven krijgt als grondstof of groene energie.

Jaarlijks wordt hiermee 36 ton CO2 bespaart.

3. Om het totaal volume aan consumentenverpakkingen terug te dringen wordt samen met leveranciers onderzoek gedaan naar duurzame transport- en verpakkingsoplossingen. Dit aan de hand van de Essentiele Verpakkingseisen, zo behalen UniPharma en leverancier samen nieuwe duurzamere milieudoelstellingen.